Jogurty mają wiele zalet:
* Są bogatym źródłem wapnia
* Są niskokaloryczne
* Stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka
* Zawierają żywe kultury bakterii
* Są źródłem witamin, np. B1 czy B2
Program diety jogurtowej trwa dokładnie dwa tygodnie. W tym czasie zrzucić można do 6 kilogramów. Żywe kultury bakterii zawarte w jogurtach zdecydowanie usprawniają procesy trawienne, dzięki czemu już po kilku dniach stosowania diety czujemy się lekko i zdrowo. Sięgać możemy nie tylko po jogurty naturalne, ale także te owocowe. Nie należy jeść produktów typu light, o obniżonej zawartości tłuszczu, gdyż są one praktycznie pozbawione cennego dla naszego organizmu wapnia.
Dieta jogurtowa nie ogranicza się tylko do spożywania jogurtów - podczas jej stosowania dozwolone jest komponowanie posiłków z wielu innych produktów. W związku z tym jest dietą zbilansowaną, zapewniającą odpowiednią podaż niezbędnych dla organizmu składników odżywczych.
Oto propozycje posiłków:
Śniadanie:
I: banan, 150 g owocowego jogurtu z 5 łyżkami muesli.
II: pół grapefruita, kromka chleba z dżemem lub marmoladą, 150 g jogurtu śliwkowego.
III: 2 mandarynki, 150 g truskawkowego jogurtu, 2 łyżki pszennych otrębów.
IV: jabłko, 2 kanapki z szynką drobiową, 150 g naturalnego jogurtu.
V: jabłko, 150 g jogurtu owocowego z łyżką pestek dyni.
Obiad:
I: gotowane na parze warzywa (np. marchew, groszek, brokuły, kalafior), szklanka ugotowanego na sypko ryżu, polanego jogurtem naturalnym i posypanego natką pietruszki.
II: kotlet schabowy (bez panierki), pół szklanki makaronu ugotowanego al dente, duży pomidor pokrojony w plastry, z dodatkiem sosu jogurtowego (cztery łyżki naturalnego jogurtu, sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii), sałatka z połówki awokado z dodatkiem 50 g owocowego jogurtu 0% tłuszczu.
III: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek piersi z kurczaka (smażonej na łyżce oliwy), około 250 g gotowanego kalafiora, 150 g naturalnego jogurtu.
IV: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek piersi z indyka (smażonej na łyżce oliwy), surówka z marchwi i jabłka, około 100 g fasolki szparagowej, 150 g naturalnego jogurtu.
V: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek filetu rybnego (gotowanego na parze z różnymi jarzynami), 200 g surówki z białej kapusty z dodatkiem soku cytrynowego, 150 g naturalnego jogurtu.
Kolacja:
I: kromka chleba (graham), posmarowanego cienko margaryną, połowa papryki, pomidor, 150 g jogurtu naturalnego.
II: kromka chleba typu graham, 175 g jogurtu naturalnego z dodatkiem połowy papryki i natką pietruszki.
III: kromka chleba razowego posmarowanego cienko margaryną, 2 kawałki chudego białego sera, 150 g naturalnego jogurtu, pół grapefruita.
IV: pół pomarańczy, 3 kiwi, 50 g naturalnego jogurtu.
V: 100 g twarożku z chudego, białego sera z dodatkiem 150 g owocowego jogurtu, sałatka: jajko na twardo, około 100 g gotowanych brokułów, pół papryki, pół małej czerwonej cebuli.
Dodatkowo spożyć można również dwie przekąski w postaci jogurtu z owocami lub warzywami. Należy także pamiętać, aby pić około 1,5 litra wody dziennie.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto