Niestety raz na zawsze skończyć trzeba z małym, słodkim „co nie co” i wprowadzić „nową” zdrową „słodycz” do naszych posiłków.
Osoby cierpiące na cukrzycę powinny zdecydowanie zmniejszyć spożywanie produktów obfitujących w tzw. cukry proste, czyli: wszelkiego rodzaju słodycze i napoje gazowane, syropy, miody, mleka skondensowane, konfitury, dżemy.
Diabetycy powinni również wyeliminować z codziennej diety, posiłki zawierające tłuszcze nasycone.
Szczególnie odradza się jedzenie tłustych mięs oraz wędlin, pasztetów, a także pełnotłustych produktów mlecznych (do tej grupy zalicza się głównie: sery topione oraz pełne mleko, masło, śmietanę).
Wbrew pozorom, to nie koniec kuchennych rewolucji dla cukrzyków. Dieta dla tych osób zakłada również ograniczenie spożycia soli do 1 łyżeczki dziennie.
Definitywnie odpadają, więc: gotowe sosy i dania, konserwy oraz wędzone mięsa i ryby.
Także alkoholowi będziemy musieli powiedzieć ostateczne: nie i raz na zawsze skończyć z nałogiem.
W zamian na stole cukrzyka będą „królowały” produkty pełnoziarniste: pieczywo, kasza, otręby oraz owoce: marchew, brokuły i bakłażany.
Z dań mięsnych rekomenduje się spożywanie tylko i wyłącznie chudego mięsa, a więc: wołowiny oraz cielęciny.
Oczywiście poza zdrową dietą, niewątpliwie warto pamiętać o zażywaniu suplementów diety zawierających witaminy: A, C, E.
Wszystkie typy cukrzycy wymagają konsultacji lekarskiej.
Autor: Aleksandra Święcicka
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto