dawkowanie.pl

Strona główna 04 czerwca 2023 , imieniny : Karola i Franciszka

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Dieta bogatoresztkowa – pomoc w zaparciach

data dodania: 05.12.2012

Wprowadzenie diety bogatoresztkowej ma na celu pobudzenie motoryki jelit, a co za tym idzie -także likwidację zaparć. Jej podstawową zasadą jest zwiększenie dziennej podaży nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego w diecie.

Dieta bogatoresztkowa – pomoc w zaparciachBłonnik o którym mowa, to nierozpuszczalna w wodzie część ścian komórkowych roślin. W jego skład wchodzi celuloza, hemiceluloza oraz ligniny. Jego obecność w jelitach powoduje przyspieszenie ich perystaltyki oraz wzrost masy kałowej. Poprzez drażnienie mechaniczne jelit skraca czas bytowania treści pokarmowej w organizmie.

Jednak, aby błonnik mógł prawidłowo spełniać swoje zadanie, niezbędna jest mu woda. Dlatego w diecie bogatoresztkowej zaleca się picie minimum dwóch litrów płynów dziennie. Ponadto dzienną podaż błonnika należy zwiększyć do 40 – 50 g. Największy wpływ na odruchy defekacyjne mają otręby pszenne oraz gruboziarniste produkty zbożowe takie jak kasza gryczana, jęczmienna, pieczywo typu graham, razowe lub chrupkie. Ponadto zalecanymi produktami są:

Napoje:

  • mleko 2%

  • jogurty, kefiry

  • soki owocowe i warzywne (świeże)

  • herbaty owocowe i ziołowe

  • woda mineralna niegazowana

  • woda z miodem pita na czczo

Pieczywo:

  • pełnoziarniste

  • chrupkie

  • pumpernikiel

Dodatki do pieczywa:

  • twaróg

  • chude wędliny

  • pasztet

  • masło

  • miód, dżem

Mięso i ryby:

  • chude mięsa (cielęcina, królik, indyk, kurczak)

  • ryby (sandacz, szczupak, karp, dorsz, pstrąg, mintaj)

Tłuszcze:

  • oleje (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek)

  • masło

Warzywa:

  • buraki, papryka, pomidor, marchew, dynia, szpinak, ziemniaki

Czego natomiast należy unikać? Przede wszystkim czekolady i jej pochodnych, mocnej herbaty, alkoholu, czerwonego wina, świeżego białego pieczywa, tłustych mięs i wędlin, ryżu, grochu, fasoli, smalcu, suchych nasion strączkowych, potraw smażonych, czereśni, octu, klusek, bananów oraz pokarmów wzdymających.

Autor: Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie