Błonnik o którym mowa, to nierozpuszczalna w wodzie część ścian komórkowych roślin. W jego skład wchodzi celuloza, hemiceluloza oraz ligniny. Jego obecność w jelitach powoduje przyspieszenie ich perystaltyki oraz wzrost masy kałowej. Poprzez drażnienie mechaniczne jelit skraca czas bytowania treści pokarmowej w organizmie.
Jednak, aby błonnik mógł prawidłowo spełniać swoje zadanie, niezbędna jest mu woda. Dlatego w diecie bogatoresztkowej zaleca się picie minimum dwóch litrów płynów dziennie. Ponadto dzienną podaż błonnika należy zwiększyć do 40 – 50 g. Największy wpływ na odruchy defekacyjne mają otręby pszenne oraz gruboziarniste produkty zbożowe takie jak kasza gryczana, jęczmienna, pieczywo typu graham, razowe lub chrupkie. Ponadto zalecanymi produktami są:
Napoje:
mleko 2%
jogurty, kefiry
soki owocowe i warzywne (świeże)
herbaty owocowe i ziołowe
woda mineralna niegazowana
woda z miodem pita na czczo
Pieczywo:
pełnoziarniste
chrupkie
pumpernikiel
Dodatki do pieczywa:
twaróg
chude wędliny
pasztet
masło
miód, dżem
Mięso i ryby:
chude mięsa (cielęcina, królik, indyk, kurczak)
ryby (sandacz, szczupak, karp, dorsz, pstrąg, mintaj)
Tłuszcze:
oleje (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek)
masło
Warzywa:
buraki, papryka, pomidor, marchew, dynia, szpinak, ziemniaki
Czego natomiast należy unikać? Przede wszystkim czekolady i jej pochodnych, mocnej herbaty, alkoholu, czerwonego wina, świeżego białego pieczywa, tłustych mięs i wędlin, ryżu, grochu, fasoli, smalcu, suchych nasion strączkowych, potraw smażonych, czereśni, octu, klusek, bananów oraz pokarmów wzdymających.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto