Kwas linolowy
Cennym składnikiem diety jest kwas linolowy, inaczej CLA. Naukowcy dowiedli, że związek ten hamuje wzrost komórek nowotworowych, a w przypadku zaawansowanego stopnia raka zapobiega przerzutom! CLA znajdziemy m. in: w mleku i jego przetworach oraz wołowinie.
Witaminy
Spośród witamin w profilaktyce nowotworów najcenniejsze są witaminy A (oraz jej prowitamina: beta-karoten), C i E. Substancje te wykazują szczególnie silne właściwości antyoksydacyjne – niwelują działanie wolnych rodników, a także stymulują odpowiednie mechanizmy naprawcze DNA. Witamina C ponadto ma zdolność neutralizacji rakotwórczych nitrozwiązków, które powstają w organizmie człowieka z zawartych w pożywieniu azotanów i azotynów.
Likopen
Powyższy związek, obok karotenu zaliczany do karotenoidów również należy do grupy naturalnych antyoksydantów, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Obecny jest w pomidorach, grejpfrutach i morelach.
Polifenole
Do tej grupy związków zaliczamy następujące substancje roślinne: flawonoidy, izoflawony, kwas kawowy, kwas elagowy, kumaryny i inne. Polifenole wykazują szczególne właściwości prozdrowotne, gdyż działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie oraz hamują rozwój nowotworów. Możemy je znaleźć niemalże w każdej roślinie, jednak do najbogatszych źródeł tych związków zaliczmy: produkty sojowe, owoce cytrusowe oraz miłorząb japoński.
Antocyjany
Są to barwniki roślinne o ciemnym zabarwieniu, które występują m. in. w czerwonych winogronach, borówkach, porzeczkach, wiśniach, jeżynach, malinach, truskawkach i innych owocach. Udowodniono, że związki te neutralizują wolne rodniki, hamują namnażanie się komórek rakowych a nawet zapobiegają przerzutom nowotworowym.
Autor: Aleksandra Rak
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto