dawkowanie.pl

Strona główna 20 lipca 2018 , imieniny : Czesława i Hieronima

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Czy dieta może wpłynąć na rozwój raka? Cz. II

data dodania: 02.03.2012

Nieprawidłowa dieta stanowi największy czynnik ryzyka rozwoju raka jelita grubego. Warto przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i wprowadzić odpowiednie zmiany, aby ustrzec się przed rozwojem tej groźnej choroby.

dieta a nowotwórKwas linolowy

Cennym składnikiem diety jest kwas linolowy, inaczej CLA. Naukowcy dowiedli, że związek ten hamuje wzrost komórek nowotworowych, a w przypadku zaawansowanego stopnia raka zapobiega przerzutom! CLA znajdziemy m. in: w mleku i jego przetworach oraz wołowinie.

Witaminy

Spośród witamin w profilaktyce nowotworów najcenniejsze są witaminy A (oraz jej prowitamina: beta-karoten), C i E. Substancje te wykazują szczególnie silne właściwości antyoksydacyjne – niwelują działanie wolnych rodników, a także stymulują odpowiednie mechanizmy naprawcze DNA.  Witamina C ponadto ma zdolność neutralizacji rakotwórczych nitrozwiązków, które powstają w organizmie człowieka z zawartych w pożywieniu azotanów i azotynów.

Likopen

Powyższy związek, obok karotenu zaliczany do karotenoidów również należy do grupy naturalnych antyoksydantów, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Obecny jest w pomidorach, grejpfrutach i morelach.

Polifenole

Do tej grupy związków zaliczamy następujące substancje roślinne: flawonoidy, izoflawony, kwas kawowy, kwas elagowy, kumaryny i inne. Polifenole wykazują  szczególne właściwości prozdrowotne, gdyż działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie oraz hamują rozwój nowotworów. Możemy je znaleźć niemalże w każdej roślinie, jednak do najbogatszych źródeł tych związków zaliczmy: produkty sojowe, owoce cytrusowe oraz miłorząb japoński. 

Antocyjany

Są to barwniki roślinne o ciemnym zabarwieniu, które występują m. in. w czerwonych winogronach, borówkach, porzeczkach, wiśniach, jeżynach, malinach, truskawkach i innych owocach. Udowodniono, że związki te neutralizują wolne rodniki, hamują namnażanie się komórek rakowych a nawet zapobiegają przerzutom nowotworowym.

Autor: Aleksandra Rak


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie