W trakcie snu nasz organizm potrzebuje dużo mniej energii niż w trakcie dnia. W ciągu dnia jesteśmy aktywni i spalamy znacznie więcej kalorii niż w nocy. Śpiąc spalamy ok 68 kcal na godzinę. Zatem kiedy śpimy 8 godzin, spalamy 544 kcal.
W związku z tym zjadanie obfitego posiłku przed snem mija się z celem. Nasz organizm nie zdąży zużytkować nadwyżki energetycznej, czego skutkiem będzie odkładanie się tkanki tłuszczowej. Pokarmy ciężkostrawne, takie jak na przykład potrawy smażone, pieczone, ostre i wzdymające długo zalegają w żołądku. Organizm musi się nieźle natrudzić, aby je strawić. Z kolei potrawy lekkostrawne zapewnią nam lepszy i spokojniejszy sen. Dlatego warto zadbać, aby spożywana przez nas kolacja była lekka i niskokaloryczna. Jak to osiągnąć?
Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym. Pojęcie indeksu glikemiczego tyczy się jedynie węglowodanów i oznacza łatwość w ich przyswajaniu z danej potrawy. Im jego wartość jest niższa, tym produkt dłużej będzie się wchłaniał. Oznacza to, że cukier trafi do krwi stopniowo, co zapobiegnie szybkiemu wystąpieniu uczucia głodu.
Lista polecanych produktów o niskim indeksie glikemicznym jest długa. Znajdują się na niej produkty takie jak:
chleb jęczmienny
pumpernikiel
kasza gryczana
otręby pszenne i owsiane
mleko
jogurty (najlepiej bez dodatku cukru)
mleko sojowe
makaron z mąki razowej
Do pieczywa zamiast słodkich dżemów i powideł wybieraj chudy twaróg, chudą wędlinę i surowe warzywa. Twaróg i wędlina są doskonałym źródłem białka. Co prawda 1 gram białka dostarcza tyle samo energii co 1 g węglowodanów (4 kcal), ale białko trawi się znacznie dłużej niż węglowodany, co zapobiega gwałtowanemu powstawaniu uczucia głodu.
Zrezygnuj także z nadmiernego spożywania tłuszczu przed snem. Tłuszcz jest produktem wysokoenergetycznym. Jego 1 gram dostarcza aż 9 kcal. Oznacza to, że 100 ml oleju użytego do smażenia zawiera około 900 kcal! Poza tym tłuszcze hamują wydzielanie kwasu żołądkowego, co spowalnia procesy trawienne.
A zatem - nie trzeba całkowicie rezygnować ze spożywania kolacji aby zachować szczupłą sylwetkę. Wystarczy odpowiedni dobór produktów spożywczych i troska o to, aby nie jeść tuż przed położeniem się do łóżka.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto