Owoc awokado jest produktem wysokokalorycznym, bowiem już 100 gram dostarcza do organizmu 221 kcal. Nic dziwnego, skoro w swoim składzie ma ono aż 23,5 % tłuszczu. Ale jest to zdrowy tłuszcz, który warto spożywać. Ponadto 100 gramów owocu zawiera aż 6,4 grama błonnika pokarmowego i mnóstwo witamin takich jak witamina A, B1, B2, C, PP, K, biotyna i kwas foliowy. Jeśli chodzi o składniki mineralne, awokado jest źródłem potasu, wapnia i fosforu.
Zawarte w nim dobre tłuszcze (głównie jednonienasycone – te najbardziej zalecane w diecie) sprawiają, że awokado idealnie nadaje się dla osób zmagających się z zawyżonym poziomem cholesterolu we krwi czy miażdżycą. Badania wykazały, iż stosowanie go w diecie skutecznie pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu.
Jak jeść awokado? Najprostszym sposobem jest zrobienie z niego domowego masła. Wystarczy utrzeć owoc w moździerzu z dodatkiem swoich ulubionych przypraw i ziół. Doskonale sprawdza się także w sałatkach i świetnie pasuje do kurczaka.
Awokado swoje zastosowanie znajduje nie tylko w kuchni, ale także i w kosmetyce. Bardzo cennym produktem jest olej z awokado. Ma działanie wygładzające i regenerujące skórę. Działa też przeciwzapalnie i łagodząco. Dlatego warto przygotować sobie maseczkę na włosy lub twarz.
Maska na włosy:
Wydrążony mąż z awokado zmieszaj z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego. Nakładaj na umyte i wilgotne włosy. Spłucz po upływie 20 minut.
Maska na twarz:
Połowę miąższu awokado zmieszaj z żółtkiem lub łyżką jogurtu naturalnego i sokiem z cytryny. Nałóż na twarz i dokładnie spłucz po 20 minutach.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto